People International

Lyuli

Aantal: 23.200

Landen: Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan en Rusland

Hoofdreligie: islam 

Voortgang evangelie: onbereikt 

Aantal christenen: 0,41%

Materialen: Bijbelvertaling

Aantal zendelingen nodig: 3

De Lyuli
Het Lyuli-volk stamt waarschijnlijk af van zangers, dansers, waarzeggers en bedelaars die zich vanwege economische omstandigheden verspreidden, op zoek naar een beter bestaan. Gehuisvest in clans, blijven de Lyuli wantrouwig en gesloten naar de buitenwereld, voornamelijk vanwege het langdurige gebrek aan acceptatie door anderen. In landen als Kirgizië worden ze gediscrimineerd, terwijl in Oezbekistan hun buurten als no-go zones worden beschouwd. Tadzjikistan daarentegen accepteert de Lyuli meer, aangezien hun taal verwant is aan het Tadzjieks.

De Lyuli identificeren zichzelf als Muğat, wat diverse betekenissen heeft, zoals 'eenzaam' of 'volgers van de vuurcultus'. Ze handhaven een kastensysteem, dat suggereert dat ze eeuwen geleden vanuit India naar Centraal-Azië zijn gekomen. Ze behoren tot 's werelds meest marginale bevolkingsgroepen en velen overleven door te bedelen of door recycling van schroot en plastic flessen.

Meisjes trouwen doorgaans op jonge leeftijd, vaak al op veertien- of vijftienjarige leeftijd. Lyuli-gezinnen zijn groot, maar de overlevingskansen van kinderen zijn laag. Vanaf de vroege kindertijd neemt de moeder haar kind mee naar de stad, waar ze onder diverse weersomstandigheden bedelt, terwijl ze haar kind in de ene hand vasthoudt en met de andere hand recyclebaar materiaal verzamelt. Dit benadrukt de uitdagingen waarmee het Lyuli-volk wordt geconfronteerd en de harde realiteit van hun dagelijks bestaan. 

Gebed
• Bid voor de Lyuli dat zij uitstijgen boven de afwijzing en discriminatie die zij ervaren en dat zij ontdekken wie God de Vader is.
• Bid dat God werkt onder de Lyuli en dat zij opgenomen worden in het huisgezin van de Vader.
• Bid dat gelovigen uitreiken naar de Lyuli met Gods liefde en genade.