People International

Yagnob

Aantal: 30.000

Landen: Tadzjikistan

Hoofdreligie: islam 

Voortgang evangelie: onbereikt 

Aantal christenen: 0%

Materialen: Bijbelvertaling

Aantal zendelingen nodig: 1

De Yagnob
In 1970 besloten de Russische autoriteiten om de volledige bevolking van de Yagnob-vallei te verhuizen naar een ander district in Tadzjikistan om de katoenteelt in deze hete en dorre regio te bevorderen. Helikopters van het Rode Leger werden ingezet om de bevolking te evacueren, maar dit gedwongen vertrek was een diep traumatische gebeurtenis in de geschiedenis van de Yagnob en veel Yagnob stierven door shock tijdens de verplaatsing. De voormalige bergbewoners vestigden zich met grote moeite in hun nieuwe omgeving, geconfronteerd met ongewone hitte, het zware werk op de katoenvelden, het verlies van hun vertrouwde leven en de schok van deze ingrijpende veranderingen.

Voorafgaand aan de gedwongen verhuizing waren er 32 dorpen in de Yagnob-vallei met meer dan 4.000 inwoners. Na de evacuatie waren al deze dorpen plotseling leeg. In 1975 keerden enkele Yagnob illegaal terug naar hun geboortedorpen, maar in 1978 werden ze opnieuw gedwongen weggehaald. Een tweede golf van illegale terugkeer begon in de jaren tachtig. Tegenwoordig leven de Yagnob opnieuw in dorpen in de Yagnob-vallei, geïsoleerd van de buitenwereld.

Ondanks hun bekering tot de islam in het jaar 722, praktiseren de meeste Yagnobi ook nog het zoroastrisme, wat het aanbidden van vuur omvat. Ze hebben taboes, zoals het water van je handen schudden na het wassen. Vuurspringen is een ritueel dat bij veel festiviteiten wordt gevierd, en het uitblazen van een kaars is zelfs vandaag de dag verboden in de Yagnob-vallei. 

Gebed
• Bid voor de Yagnob dat Jezus Zich bekend maakt aan de hen. Voor zover bekend zijn er tot op heden nog geen gelovigen onder de Yagnob.
• Bid dat er werkers naar de Yagnob zullen gaan en dat er een grote oogst zal zijn van mensen die zich bekeren.
• Bid voor degene die zich bekeren dat zij vrijmoedig zullen zijn, standvastig zijn en zich niet zullen schamen.